Sponsors
Live traffic
Nieuws Archief

Provinciaal Criterium Z.L.U. – St. Vincent:
Tjeu Cox uit Stein wint met ‘De Pierre’

St. Vincent nationaal werd gedomineerd door de liefhebbers aan de westkant en het was een bijzonder zware vlucht. Slechts de nationale winnaar haalde 1000 mpm. In het Provinciaal Criterium was het ‘De Pierre’ van Tjeu Cox die aan 859 mpm met de hoogste Limburgse eer ging strijken.

‘De Pierre’

‘Een duif met een verhaal’, begint Tjeu. ‘Het is een doffer van 2011 die als jaarling – weet het niet zeker – van Bergerac is gebleven. Kan gebeuren natuurlijk. Ik had helemaal niet meer aan die doffer gedacht tot ik in maart 2013 een telefoontje kreeg van de Combinatie Paulssen en Zoon uit Roosteren. Zij wilden hun duiven gaan koppelen en ontdekten tussen de duivinnen een vreemdeling. Hoe die tussen de duivinnen was gekomen wisten zij ook niet. Hij had dus de hele winter tussen de duivinnen van Paulssen vertoefd. Ben de duif in Roosteren gaan halen en heb hem direct hier voor het hok laten vliegen. Hij is gebleven en ben beginnen spelen tot en met Bourges. Hij kwam goed naar huis en hij werd op de grote fond gespeeld op Tarbes en Narbonne. Op Tarbes scoorde hij de 101e nationaal en op Narbonne deed hij het nog beter met de 32e prijs nationaal. In 2014 scoorde hij 2 prijzen op Pau en Narbonne. Het seizoen 2015 was nog beter met een 3 op 3 score: 557e nationaal Pau, 104e nationaal St. Vincent en op Narbonne de 838e nationaal. Ik heb hem ‘De Pierre’ genoemd omdat Pierre Paulssen hem gemeld had’.

Zo zie je hoe het kan lopen, achtergebleven, niet meer aan gedacht, 15 km verder binnengelopen, een hele winter elders geweest en vanaf de start in 2013 toonde hij aan uit het goede hout gesneden te zijn.

Afstamming

Langs vaderskant komt ‘De Pierre’ uit een rechtstreekse van Riet & Hubert Jongen uit Kerkrade. De moeder is een inteeltproduct en komt zowel langs vaders- als moederskant uit de lijn van de ‘Marseille’ van Tjeu zelf. ‘De Marseille’ komt uit een broer van de 1e nationaal Pau 1995 van Tjeu Cox.

Stam

In de huidige stam van Tjeu loopt als een rode draad nog altijd de lijn van de reeds genoemde ‘Marseille’, een topkweker. In deze oude stam zijn in de loop der jaren duiven ingebracht van o.a. Janssens – Hausoul uit Epen (gekocht op de verkoop van Fondclub Midden – Limburg), Riet en Hubert Jongen uit Kerkrade, Ko van Dommelen ui St. Philipsland, Jos Hermens uit Echt en Raf Luyckx uit het Belgische Belsele. DezeRaf Luyckx had met zijn ‘Tomba’ in de jaren 1995 tot 2003 de ‘Beste Barcelona-duif internationaal’.
Uit deze ‘Tomba’ verhuisde een zoon naar de hokken van Tjeu Cox. Deze ‘Zoon Tomba’ gaf o.a. met een duivin van Hubert Jongen (lijn broer ‘Vlekje’) en een dochter van de ‘14’ van Jos Hermens goede duiven. Zij wonnen o.a. een 3e nationaal Agen (4e int. nat.), 34e nationaal Narbonne, 44e nationaal Marseille enz. Het gaat hier om de ‘539’ en de ‘640’. Beide doffers waren door een liefhebber besproken maar vond ze uiteindelijk te laat gekweekt en liet ze zitten. ‘Zo zie je maar hoe het kan lopen’, lacht Tjeu!

En als laatste zijn er nog duiven van plaatsgenoot Jos Martens bijgekomen. ‘Enkele weken voor de internationale Marseille zege van Jos, haalde ik er 2 jonge duiven. Naar later zou blijken een broer en zus van ‘André’ de internationale winnaar Marseille. Beter bestaat niet!’.

230216 foto tjeu cox

Niet tevreden

Bij binnenkomst in huize Cox moppert Tjeu over het voorbije seizoen als ik hem vraag of hij tevreden is. ‘Nee helemaal niet’, steekt hij van wal. ‘Weet je ik heb er eigenlijk niet zoveel zin meer in. Steeds is er wat. Het weer speelde een grote rol dit seizoen, er zijn veel duiven gebleven waardoor de áard’ om verder te gaan gedaald is’. Hij kijkt er somber bij als hij dit vertelt, maar…….zijn ogen glinsteren als hij verder gaat. ‘Ik heb ondanks alles streng geselecteerd, er zitten toch wel mooie en denk ik ook goede tussen. Ik heb er dan wel niet zoveel voor 2016 maar……… Ja en dan heb ik nog enkele mooie gehaald bij Ko van Dommelen. Klasse duiven hoor daar verwacht ik veel van’. Vervolgens vliegen eventuele koppelingen voor 2016 over tafel. Nu blijkt dat Tjeu nog vol passie zit om door te gaan, het ligt met de nieuwe aanwinsten een mooie toekomst te wachten!

Van alles en nog wat

Weduwschap: het klassieke spel, alleen met doffers.
Duivinnen: wel eens totaal weduwschap geprobeerd, maar is te veel werk, dus weer mee gestopt.
Jaarlingen: vliegen voorbereiding tot en met Bourges en dan Agen – Cahors of Bergerac – Cahors.
Oude: voorbereiding tot en met Bourges dan splitsen; Barcelona-ploeg vliegt Limoges.
Middag- en morgenlossing: beide worden gespeeld; ouden vliegen 3 fondvluchten.
Jongen: de doffers van de eerste ronde worden met de 1e toer gespeeld, de rest op de natoer; duivinnen blijven thuis.
Vluchtprogramma: hoopt dat er een vlucht op de oostenlijn komt als voorbereiding van de duiven voor Barcelona, bijvoorbeeld Montelimar of Orange.

Selectie

Jongen: op afstamming, maar vaak zijn ze al geselecteerd op de soms extreme vluchten.
Jaarlingen: moeten minimaal 1 prijs gewonnen hebben, bij uitzondering wel eens eentje die geen prijs gewonnen heeft wanneer bijvoorbeeld broer(s) dat wel gedaan hebben.
Oude: alleen maar latere prijzen gewonnen, dan eruit.

Positief

Ondanks de soms slechte weersomstandigheden enzovoorts heeft het seizoen toch nog iets positiefs voor Tjeu. ‘Er zijn geen oude duiven achtergebleven. Dus dat is bijzonder en heb ik toch een mooie ploeg om volgend jaar mee te beginnen’.
Met deze positieve noot neem ik afscheid van de winnaar Provinciaal Criterium Z.L.U. met de afspraak dat ik in de toekomst wellicht nog een keer terug moet komen bij een volgende overwinning waarop Tjeu strijdlustig antwoordt: ‘Dat zou zo maar eens kunnen!’

Hans Bodelier – Echt

Deze wedvlucht werd gesponsord door:

Café ‘De Weegbrug’
Loperweg 10
6101 AE Echt
Tel. 0475 – 481347

Het ideale lokaal voor duivenverkopingen
Clublokaal P.D.V. De Liefde Echt (NIC 2312) en Fondclub Midden – Limburg