Sponsors
Live traffic
Nieuws Archief

Provinciaal Criterium Z.L.U. – Narbonne:

Dubbelslag voor Harrie en Roger Wijnands – Maastricht

De combinatie Harrie (89) en Roger Wijnands (54) behoeft geen nadere introductie in de duivenwereld. Winnaars van nationale vluchten, de nationale marathon maar ook diverse zeges in het Provinciaal Criterium Z.L.U.!

Op de wedvlucht Narbonne behaalden naast de zege ook de 2e plaats binnen en of het heel gemakkelijk was, leggen ze ook nog eens beslag op de 4e plek. En: de eerste 2 zijn jaarlingen en de duif die de 4e prijs wint is een heel laat jong van 2013. Niet meer ingespeeld in zijn geboortejaar en dan toch een topprestatie neerzetten op Narbonne over een afstand van bijna 880 km. Klasse!

De winnaar

Een mooie doffer en de afstamming laat zien dat hij uit een absoluut super kweekkoppel bij Wijnands komt. Herinnert u zich de geweldenaar ‘Triple A’ nog? Hij won: 1e nationale Asduif WHZB 2011, 2e nat. Asduif Agen / Bordeaux over 3 jaar, 2e nat. Asduif Bordeaux 4 jaar, 3e nat. Bordeaux en 14e nat. Marseille 2011 enz. De Narbonne-winnaar 2015 komt uit hetzelfde koppel als ‘Triple A’ uit ‘Super kweeker 301’ (zoon ‘Blauwe Vanoppen’ x ’’t Bontje Saya’) x ‘Laat 84’ Vrösch-Meijers (uit ‘Zoon wondere 30’ x dochter ‘Etterbak’). Een halfbroer van de Narbonne-winnaar won in 2013 2e provinciaal Bordeaux. De ‘Super kweeker 301’ is vader van meerdere toppers en ook van de 3 broers die in 2013 nationaal op Agen Jaarlingen 19e, 83e en 156e wonnen. Hier kun je met recht van een super kweekkoppel spreken.

Jaarlingen

Veel liefhebbers fronsen de wenkbrauwen als ze lezen dat jaarlingen op de grote fond met morgenlossing twee keer de mand in gaan. Gevreesd wordt dat je ze daarmee ‘kapot speelt’ omdat dat te zwaar is. Roger hierover: ‘Te zwaar? Als je er voor zorgt dat de duiven een goede voorbereiding maken is dat helemaal niet te zwaar. In de aanloop naar Agen gaan de jaarlingen ook naar Montlucon om te kijken wat ze doen. Doordat Chateauroux nationaal werd afgelast hebben ze in dat weekend Rethel gevlogen daarna Gien en zelfs in het weekend voor het inkorven ook nog een Gien. Doel is zo snel mogelijk te weten wat de jaarlingen kunnen dus spelen wij Agen en Narbonne. Kaf wordt dan heel snel van het koren gescheiden. Of dat lukt? In de dik 30 jaar dat we zo spelen heeft dit altijd goed uitgepakt. In de regel blijkt dat de beste jaarlingen later ook de beste ouden zijn. Het is soms wel moeilijk om de duiven goed in te spelen omdat het programma dat we aangeboden krijgen volgens mij niet ideaal is. Ik zou het liefst meer 300 – 400 km vluchten zien maar is helaas niet zo en moeten we het ermee doen. Een ander probleem is wel eens af en toe de verenstand als Narbonne voor de deur staat. De ouden brengen voor het seizoen geen jongen groot maar de jaarlingen wel. Gemiddeld hebben de duiven dan 3 pennen laten vallen. En dan heb je rond Narbonnen wel eens dat er kleine veertjes liggen, dan moet je wel eens een duif thuishouden. Bijlichten? Nee hoor, dat doen we niet en kan hier ook niet omdat we daar de hokken niet op hebben ingericht’, aldus Roger.

Selectie

De jaarlingen krijgen twee kansen en moeten daarvan minimaal 1 keer prijs vliegen. Het maakt dan niet uit of dat een kopprijs is of niet. Vliegen ze geen prijs dan gaan ze er zonder meer uit. Maakt niet uit of ze uit de goede lijnen komen of niet. Hier geldt het principe: ‘kweken, spelen, selecteren’. Dat is de enige manier om naar de top te komen maar vooral er ook te blijven!

Roger 3

Roger Wijnands

Seizoen 2015

‘Een hok hebben we geen fond meegevlogen. Deze duiven hebben diverse keren Gien gevlogen en Montlucon. Ze kwamen niet zo goed naar huis als de rest en wat de oorzaak was? Geen flauw idee. Begin maar eens te zoeken, geen beginnen aan. Je kunt de deur bij de dierenarts dan wel platlopen, maar is volgens mij ook niet de oplossing. Deze duiven blijven zitten en gaan in 2016 de baan op. Wij spelen alleen de internationale vluchten en dan zie je dat het toch steeds moeilijker wordt om in het snuitje van de uitslag te komen. Waarom? Omdat de massa duiven aan de westkant zit en ondanks het weer de duiven steeds meer naar die kant trekken. Daarom vind ik het een zeer knappe prestatie van die duiven van Hans Gommans op Barcelona en op Perpignan van John van Kan, dat zij een 6e resp. 2e nationaal weten te winnen tegen de overmacht aan de westkant, absolute klasse!’

‘Maar je weet: de prijzen worden verdiend en je moet er gewoon bij zijn, zo simpel is het eigenlijk! Is dat niet het geval heb je meestal een week later een herkansing maar na Perpignan is het seizoen voorbij……’.

De stam

Na de verkoop in 2007 bleven een jonge lichting achter die nu de basis vormt van de huidige stam. En dan hebben we het over afstammelingen van de toppers ‘Blauwe Vanoppen’, ‘Blauwe Brouwers’, ‘Pozzato’, ‘Witneus’, ‘Red Simpson’, enz. Anno 2015 zitten er nog 2 rechtstreekse doffers uit de fameuze ‘Blauwe Vanoppen’. In 2010 werden er duiven gehaald bij Noël Peiren. De bedoeling was deze te spelen maar omdat ze te oud waren is dat niet gebeurd en werden ze in de kweek gezet. Een hiervan is een heel goede kweker en bij deze duiven ook 2 zussen van de internationale Barcelonawinnaar 2015! Verder werd aangeklopt bij Etienne Meirlaen en kwam er o.a. een zoon van het ‘Asduivenkoppel’ waarmee Harrie en Roger goed zijn geslaagd.

Stelling van Roger is dat alleen iets wordt bijgehaald uit de allerbesten zoals dat ook gebeurde bij Theo Daalmans uit Elsloo. Roger verder: ‘Uit de bijgehaalde duiven wordt niet massaal gekweekt. Als het niet lukt met de eerste twee koppels die gekweekt worden dan lukt het ook niet uit 4!’ Een uitspraak op basis van meer dan 30 jaar ervaring! Zo speelt volgens Roger ook de leeftijd van de kweekduiven geen rol. ‘De kwaliteit van de jonge duiven die uit oudere duiven worden gekweekt wordt niet minder. Het is volgens mij gewoon een genen kwestie. De leeftijd speelt geen rol.’

Tot zover Harrie en Roger Wijnands aan het woord. Ze bewijzen met de Narbonne zege dat ook na 3 decennia aan de top, de honger naar meer nog steeds niet gestild is. Heren proficiat.

Hans Bodelier – Echt

Deze wedvlucht werd gesponsord door:

Bender Brieftauben – Sinsheim D.