Sponsors
Live traffic
Nieuws Archief

Pau geldt al vele jaren als de openingsklassieker van de internationale concoursen. En zoals vaker in het verleden kon op de vrijdag niet gelost worden te Pau. Zaterdagmorgen konden de kleppen wel open, en om 07.00 uur klonk het startsein voor het internationale konvooi. Hieronder 366 duiven ingekorfd door 109 deelnemers uit het Limburgse.

Op de kortere afstanden werden zaterdagavond duiven geklokt, maar voor alle Nederlandse, en dus ook onze Limburgse duiven bleek dit niet mogelijk. Dus op zondagmorgen iedereen vroeg uit de veren om de aankomsten van hun favorieten niet te missen. En als er iemand in Limburg gedurende het vliegseizoen altijd wel vroeg uit de veren is, dan is dit zeer zeker Thei Daalmans uit Elsloo. Kwestie van de duiven leren vroeg op te staan aldus Thei. En van deze Pau heeft hij zeker gelijk gekregen.

Om 05.26.44 kwam zijn “Murphy” aangesneld en haalt hiermee het provinciale goud naar de Stationsstraat in Elsloo! Nationaal goed voor een prachtige 10e plek. In totaal vinden we 7 Limburgse duiven in de nationale top 50, maar het zijn wel allemaal getekende duiven, dit zegt veel over deze Pau. Pittig en rechtvaardig. Deze prachtige lichtkras doffer is uit het goede hout gesneden, in zijn pedigree komen we de gekende namen tegen, die Theo naar zijn huidige niveau gebracht hebben.Wat de “Murphy” tot een bijzondere duif maakt is het feit, dat hij op de africhtingsvluchten vrijwel altijd als eerste op de klep valt, dit resulteerde oa tot de volgende resultaten: 109e provinciaal Argenton, 142e provinciaal Issoudun en 306e provinciaal Epernay

Hierbij nog een 123e Nationaal Agen oud ZLU en dan nu de 10e nationaal Pau!!!
De naam “Murphy” heeft Thei hem gegeven als verwijzing naar de Wet van Murphy. Als het iemandvaak tegen zit, wordt deze wet vaak vernoemd. Op Narbonne ZLU van 2017 komt de “Murphy” thuiszonder staart, en vliegt toch nog prijs. De maandag na Pau 2018 trekt Thei weer in alle vroegte de kleppen open en ziet gelijk, dat zijn provinciale Pauwinnaar niet strak in de veren zit, de mest is op zijn zachtst gezegd belabberd. Dit verbeterd de komende uren niet en dus wordt dr. Norbert Peeters geconsulteerd. Waarschijnlijk een vergiftiging is de voorlopige conclusie. De doffer wordt behandeld en na enige dagen schijnt hij op te knappen, maar later weer hetzelfde verhaal, slechte mest en erg licht van gewicht.
Op de dag van dit schrijven ( 12 september ) is zijn gewicht nog steeds niet optimaal en de witte substantie in de ontlasting wat normaal gesproken de urine is, is nog lichtgroen van kleur. Maar een ding is zeker, de felle blik in zijn ogen en de aangeboren klasse zijn nog duidelijk aanwezig!
Hij zal verder zijn dagen gaan slijten als kweker, en dan in een zeer select gezelschap terecht komt.

Namen als “Mito”, “Skyfall”, “Marseille”, “Irunha”, “Madness”, “Prima”etc. hebben hun stempelduidelijk gedrukt op de kolonie aan de Stationsstraat in Elsloo.
Als we bekijken wat alleen al de “ Irunha “ aan nakomelingen op de wereld heeft gezet bij Theo enop diverse andere hokken, mogen we met recht spreken over een ware topkweker op internationaal niveau!!!

Het hoofdbestanddeel van de kolonie van Theo is, zoals onderhand algemeen bekend ontstaan eind van de jaren 90. Samen met ondergetekende werd de weg naar Hub Nijsten in Geulle ingeslagen. Hub presteerde buitengewoon op de middaglossingen en ook op de ZLU was hij een grote mijnheer! Maar het allerbelangrijkste is, dat Hub ons op dat moment wilde helpen. Tot op de dag van vandaag worden daar op diverse hokken nog de vruchten van geplukt. Naderhand werden met name duiven van Hub van Mulken en Lei Kurvers erg belangrijk voor de kweek, en pijlers voor het huidige hok. Samenkweek met duiven van zowel Jos, als Lei Martens brachten alle drie de hokken naar grotere hoogten.

Thei speelt anno 2018 alleen nog de vluchten met een morgenlossing, dit zowel de afdelingsvluchten, hierheen worden voornamelijk de jaarlingen gekorfd, als de ZLU klassiekers.
Het favoriete spel is het weduwschap met de doffers. Wat betreft de voorbereiding op de fondvluchten niet veel bijzonders. De jaarlingen brengen een jong groot, de oude weduwnaars broeden vuil. Ze gaan, zeker de jaarlingen, zo vaak mogelijk de mand in.

De medische begeleiding is al jaren in handen van dr. Norbert Peeters.
Voor de belangrijke vluchten worden ze nagekeken, en indien nodig wordt er ingegrepen, verder geen poppenkast. Verder de benodigde mineralen en voedingssupplementen zoals eenieder ze geeft, deze komen van Vincent Schroeder.

Wat me wel vaker opvalt als ik bij Theo op de hokken ben, is het feit dat hij vrij licht voert, zowel de vliegers als de jonge duiven. Hij heeft het in de vingers om de vliegers de laatste dagen voor inkorving zo op te voeren, dat ze vaak kogelrond de mand in gaan!

De jonge garde wordt sinds enige jaren door Theo zelf afgericht, ze worden een aantal keren zelf weggebracht, en dan gelost per groep of een voor een.

Het is al vaker gezegd en geschreven, het draait om de absolute klasseduiven, en die zitten hier in Elsloo rijkelijk veel. De “Murphy “ is de zoveelste topper uit de klasse kweekstal aangevoerd door de “Irunha “.
Hierbij een liefhebber, die in het vliegseizoen niets aan het toeval overlaat en de trein staat op derails…….en deze trein is geen stoptrein in mijn ogen.

Thei en Nicolle van harte proficiat en zeker tot gauw.